HypnoBirthing ®

Wat is HypnoBirthing®?

HypnoBirthing is naast een praktische zwangerschapscursus voor aanstaande ouders ook een andere manier van denken. Het is een ontspannen en stressvrije methode die gebaseerd is op de overtuiging dat alle baby’s ter wereld zouden moeten komen in een rustige, kalme en liefdevolle omgeving. Het is een cursus die je samen als gezin doet en daardoor ook samen de bevalling aangaat als team. Door goed voorbereid te zijn, weten we dat je uiteindelijk beter terug kijkt op je bevalling.

Hypnose:

De hypno in HypnoBirthing staat voor het toepassen van zelfhypnose. Bijna iedereen heeft wel ervaring met hypnose. Bijvoorbeeld wanneer je verzonken bent in een goed boek of een film kijkt en niet opmerkt wat er om je heen gebeurt. Je bent dan in een diepe staat van ontspanning of juist erg gefocust op iets. Net als de zoomlens van een camera, je zoomt in op wat echt belangrijk is. Dit stelt je in staat om tijdens de geboorte je volledig te focussen op je lichaam, zonder je te laten afleiden door je omgeving. Hierdoor verloopt het geboorteproces soepeler. We gaan geen dingen doen wat je op televisie ziet, blaffen als een hond etc. Dit hoort zeker niet bij de cursus en hier wordt ook het woord hypno niet mee bedoeld.

Zweverig?

De eerste vraag die zwangeren aan mij stellen is, is het zweverig? Een lastige vraag, maar het is voornamelijk heel praktisch. Door de ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en ook aanwijzingen voor de partner, heb je echt iets in handen om mee aan de slag te gaan tijdens de bevalling.

Wat mij vooral elke keer weer raakt, is het vertrouwen die de stellen krijgen in de bevalling. Ik kan je niet beloven dat je bevalling precies zo loopt zoals je wilt en dat iedereen zonder pijn en snel bevalt, ik kan je wel helpen om er goed op terug te kijken en om de bevalling op een zo goed mogelijk manier in te gaan.

Tja, wat is zweverig? Ik noem het liever liefdevol. De oefeningen die we doen zijn heel relaxed, vergelijkbaar met de ontspanningsoefeningen die je misschien weleens hebt gedaan bij yoga of mindfulness.

Ik vind het zelf meer praktisch dan zweverig. Je leert hele praktische ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Je krijgt veel theorie over het fysieke aspect van de bevalling. De manier waarop je naar geboorte kijkt verandert vanzelf als je weet hoe je lichaam perfect ontworpen is om je kindje geboren te laten worden en hoe je daarin mee kunt werken.

Kosten en vergoedingen

Je kunt kiezen uit:

  • 4 avonden € 350,-, van 2,5 uur ( Inclusief boek engelstalig, CD en USB stick met oefeningen in Nederlands)
  • privecursus €495,-, 3  x 2-2,5 uur ( Inclusief boek engelstalig, CD en USB stick met oefeningen in Nederlands)
  • opfriscursus €110,-

Data

De cursus zal vanaf januari 2019 weer gegeven worden. In November zullen de datums hieronder komen te staan.

 

Scroll to top