Mensendieck

Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in je lichaam. Een oefentherapeut Mensendieck kan je helpen je lichaam in die periode te leren kennen en goed met deze veranderingen om te gaan. Ook leer je ervaren hoe je de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aan je zwangerschap kunt aanpassen.

 

 

Behandeling zwangerschapsklachten

Lage rugklachten, bekkenklachten/ bekkeninstabiliteit en bekkenbodemklachten (urine-incontinentie) komen vaak voor tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling. Door middel van oefentherapie leer je zelf de klachten onder controle te krijgen.

Oefentherapie Cesar Mensendieck richt zich op het behandelen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat. Het maakt mensen bewust van hun houding en manier van bewegen. Door juiste houdings- en bewegingsgewoonten aan te leren, kun je klachten verminderen en voorkomen. Voor individuele behandeling kun je terecht in onze praktijk (ook zonder verwijzing van de huisarts). De verzekeraar vergoedt oefentherapie vanuit de aanvullende verzekering.

Zwangerschapscursus Mensendieck

Een cursus kan je de helpen de verschillende fasen van de zwangerschap en bevalling met vertrouwen tegemoet te zien. Je kunt bij ons terecht voor zowel groeps- als privélessen.

Inhoud zwangerschapscursus:

 • Oefeningen voor de spieren en gewrichten die veranderingen ondergaan, zoals bekkenbodem-, bil-, buik-, borst-, rugspieren en bekkenverbindingen.
 • Houding en bewegingen in het dagelijks leven (zitten, staan, lopen, bukken, tillen, omdraaien in bed etc.)
 • Oefeningen ter voorkoming van – en aangepast aan – eventuele zwangerschapsklachten.
 • Adem-, ontspannings- en concentratieoefeningen ter voorbereiding op de bevalling.
 • Perstechniek en -houdingen.
 • Partnerles: het is belangrijk dat je partner of metgezel ook op de hoogte is van wat er bij de bevalling gaat gebeuren en weet wat hij/zij eventueel kan doen om jou te steunen.
 • Algemene informatie over zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
 • Oefeningen voor na de bevalling, tips en manieren van dragen en tillen van de baby.

Praktische informatie

We raden aan om ongeveer in de 6e of 7e maand van je zwangerschap met de cursus te beginnen.
Er start een cursus bij minimaal 4 deelneemsters die rond dezelfde tijd zullen bevallen.
De cursus kost € 125,— en bestaat uit 8 lessen van 1 uur en een kwartier, de laatste les is een partnerles.

Actuele cursusdata en lestijden vind je op onze homepage. Wil je je aanmelden of meer informatie, bel dan onze praktijk (06-42353029 ).

Cursusleidsters Jolanda Loman is geregistreerde oefentherapeuten Cesar Mensendieck, gespecialiseerd in zwangerschapsbegeleiding en het behandelen van (bekken)klachten tijdens de zwangerschap.

Je kunt meer lezen over Cesar Mensendieck en zwangerschap in het boek “Duik in je weeën!

Een bewuste voorbereiding op de bevalling” van Carita Salomé en Juliëtte de Wit. (ISBN: 978-90-269-6107-6)

Privé zwangerschapsles Mensendieck

Naast de groepsles bieden wij een korte doelgerichte privéles van anderhalf uur voor:

 • Iedere zwangere vrouw die zich graag individueel of samen met haar partner/metgezel goed wil voorbereiden op de bevalling;
 • Vrouwen die al eerder een cursus gevolgd hebben en het geleerde bij een volgende zwangerschap graag willen opfrissen;
 • Vrouwen die te laat zijn voor deelname aan groepslessen.

Tijdens de les gaan we in op de verschillende fasen waaruit een bevalling bestaat, de verschillende soorten weeën en houdingen om weeën op te vangen, ontspanning, ontsluiting, pers- en ademhalingstechnieken met alle bijbehorende informatie. Uiteraard is het mogelijk de les aan te passen aan jouw individuele vragen en wensen. Wanneer?: uiterlijk 3 weken voor de uitgerekende datum.

Locatie en kosten

De privéles kan bij ons in de praktijk of aan huis plaatsvinden (regio Baarn, Huizen, ’t Gooi), zowel overdag als ‘s avonds.
Kosten: € 75, -- in de praktijk of € 85,00 aan huis.

Fit na de bevalling en babymassage

Na de bevalling kun je “fit na de bevalling” volgen om lichamelijk weer in conditie te komen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Contact

Je kunt ons bereiken op 06-42353029 of kijk op onze website http://www.mensendieckbaarn.nl/doelgroepen/zwangeren

Scroll to top